Kirskål och Queen Marys Leif

Kirskål. Detta ogräs som bara finns ett sätt att bli av med, vilket är att flytta sägs det. Jag har brottats med kirskål tidigare i rabatter och trädgårdar. Men ändå liksom inte fattat att det jag i alla år i dikesrenar och ängar trott varit hundäx, antagligen oftast varit (eller iaf minst lika ofta) varit blommande kirskål! När jag tidigare har kämpat mot den har den varit i ett så tidigt stadie att den ännu inte slagit ut i blom. Därför denna tröghet.

IMG_0125

Runt vårt torp har vi både hundkäx och kirskål som avlöser varandra. Först blommar den lite sprödare hundkäxen och innan den blommat ut riktigt kommer kirskålen igång. Bilden ovan är kirskål, men den inte alls så hatade hundkäxen är verkligen mycket snarlik.

kirskål hundkäx
Kirskål till vänster och hundkäx till höger, ovan.

På danska kallas hundkäx, Marie Antoinettes Kniblinger (Marie Antoinettes spetsar) och på engelska kallas den Queen Marys Lace (Drottning Marys Spetsar). Min moster som bor i en stuga en bit bort från min, frågade en äldre man vid namn Leif, om han kände till det engelska namnet på hundkäx. Nej, det gjorde han inte. ”Queen Marys Lace”, berättade min moster. ”Va, verkligen?!”, svarade mannen mycket förvånat. ”Heter den Queen Marys Leif?!”.

Kirskål1

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s