Min diarréfärgade dörr

_MG_7853
Som en sockerberoende som ivrigt och glupskt river av plasten på en presentask choklad, kände jag mig när jag idag öppnade mitt beställda paket med färg från Gysinge. Ny färg, så spännande, så roligt! Ljusröd slamfärg till fasaden och ockragul linoljefärg till entrédörren. Nu är dörren mörkbrun och skriker efter omvårdnad, färgen flagnar och virket är torrt med sprickor. Tänkte börja med den. Har lite springor kvar att täta på husgaveln innan jag börjar måla där.

_MG_7878
Min yngsta dotter tycker att den nuvarande färgen inte känns välkomnande och har lobbat för att vi ska ha en varmare och gladare färg på den. Jag tog en tur till Skansen och tittade på färgsättningen av de gamla husen där, och nästan alla som var målade med röd slamfärg hade ljusgrå foder och ockragula dörrar och fönsterbågar. (De från 1700-talet och fram till sent 1800-tal. Vita knutar och fönsterfoder var tydligen något som kom först vid förra sekelskiftet). Sen såg jag en annons från Gysinge, i fina tidningen Gård & Torp, som inspirerade. Där var ett rött timmerhus målat i ljusröd slamfärg (Gysinge rödockra), ljust grå dörrfoder (vit linoljefärg med 30% Grön Umbra) och en pardörr i gulockra (linoljefärg Gulockra 100%). Och kände att där har vi det!

AnnonsGysinge

Berättade för en nära anhörig att jag tänkte måla entrédörren traditionellt gul. Hon undrade förvånat om jag verkligen ville ha en diarréfärgad dörr. ”Nej, inte diarréfärgad”, svarade jag ”utan gul. 100% gulockra.”

Men när jag öppnade färgburken idag så såg färgen onekligen 100% diarréfärgad ut. Och när jag grundmålade … 100% diarréfärgad. Men jag tänker att dels så lyser den bruna färgen under igenom, nu innan den nya färgen är helt täckande. Och dels kanske den ljusnar något när den torkat. Och då kanske den inte alls upplevs lika brun, utan mer gyllene. Vi får se efter strykning två. Fortsättning följer …

Tröstar mig under tiden med de två söta kolorna (mjuk gammaldags kola från Polkapojkarna i Gränna) som låg med i färgpaketet. Så gullig och god liten överraskning och bonus som följde med från Gysinge!

_MG_7862

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s