Rik på spik

Klippspik2
Panelen som sitter på tre av husets väggar och som vi håller på att ta ner (då den är trasig, fnasig och allmänt dålig och på de flesta ställen gör mer skada än nytta) kan man genom spikarna se att den suttit länge, då den är uppsatt med så kallad klippspik. De ser nästan ut som smidd spik, men är klippta ur en kraftig plåt och ersatte den handsmidda spiken i slutet på 1800-talet.

KlippspikKlippspik har en konande form på den s k klingan (”spikstjälken”) och en rund kullrig skalle. Den konande klingan är fiffig då den gör att spiken kan dras ur en planka utan att virket spricker. Och efter att ha rätat ut spiken går den att använda på nytt! (Till skillnad från modern spik.) Detta gör att jag sitter på en liten förmögenhet! Det vill säga om jag skulle orka räta ut alla sparade spikar och använda igen, istället för att köpa nya. En ny klippspik i denna storlek, 4 tum, kostar nämligen ca 5 kr styck. Och många spikar blir det … Att de är rostiga gör inget, för det lär visst bara skydda spiken.

Klippspik finns i olika storlekar, mindre för inomhussnickerier och större för brädfodring och spikning av golv.

Bryta loss bild (25)
Att ta bort så gamla brädor som dessa känns lite dubbelt och ibland funderar jag om jag gör rätt. Då jag nyligen hade besök av två timmerkillar (som tittade på den kortvägg där en stock behöver bytas ut) passade jag på att fråga hur de skulle gjort om det var deras hus. Och det var lite skönt, för den ene sa att han skulle sparat de panelbrädor som var ok och panelat resten med nytt, medan den andre sa att han skulle gjort som jag, ta bort panelen och måla timret. Inget är mer rätt eller fel än det andra. Från början var det timret som var ytskiktet på huset tills man antagligen efter ca 100 år satte på panelen, för att både skydda och isolera.

Så det blir panel av som jag tänkt från början (puh, då jag redan börjat måla en vägg …). Kanske dock att det blir panel på, på baksidan, där det är lite lappat och lagat och svårt att få en snygg vägg annars. Vi får se. En vägg i taget.

Annonser

4 reaktioner på ”Rik på spik

  1. Tycker ni gör rätt som inte sätter upp ny panel! Det blir jättefint!

    Vi har panel på en vägg, norrsidan, som ingen ser förutom hästarna. Vacker är den inte, och en fågelfamilj har flyttat in där det är en glipa, men panelen får nog sitta ett tag till.

  2. Spara spikarna, de är så fina! Om inte du orkar räta ut dem, kanske nästa generation blir lycklig att hitta dem och återanvänder. Annars är de dekorativa i en glasburk.
    De liggande stockarna är vackrast och visar att huset är riktigt gammalt!
    Tycker Elisabet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s