Uppåt väggarna och endast för älskare

Att lyfta upp husstommen på domkrafter och byta ut en 7 meter lång timmerstock fixar vi inte själva. Så det ska vi få hjälp med nu i oktober. Men att riva bort de skivor som sitter på innerväggarna, som skulle sträva emot lyftet om de satt kvar, det klarar vi av. Lätt. Tänkte jag. T o m skulle jag kunna göra det själv. Trodde jag. Men fick som tur hjälp av en annan ihärdig kvinna att ta bort de stenhårda spånskivor som var uppsatta. Spånskiva låter kanske inte så motsträvigt, men dessa hade en behandlad yta, så de var som hårda bänkskivor. Spikade med långlånga spikar i de hårdhårda timmerväggarna och på sina ställen även limmade …

Det tog sina svettiga timmar och ihärdigt bändande med kofötterna, men nu är de nere! Belöning blev den underhållande läsningen av de gamla tidningssidor, från 1906-1921, som satt (och fortfarande sitter) uppklistrade på sina ställen bakom skivorna. Så fina! Underbara att läsa och titta på.

Några smakprov här:

Billig resa över Atlanten.Amerika1

”Endast för älskare!” Rubriksättning för över 100 år sedan.EndastÄlskare

En frisk själ i en sund kropp. Dr Sandéns elektriska ”Herculex”-batteri, för de ovissa och hvilkas nerver äro förslappade.Elektrisk1

Så här såg väggarna ut före och efter vår framfart.

_MG_0379 _MG_0455
Man kan se hur taket lutar ner mot hörnet i ytterväggen. Golvet är dock rakt då det måste lagts in efter att väggen sjunkit. Dessvärre måste vi bryta bort hela innergolvet också inför vägglyftet. Det känns lite drygt, då det är både rakt och helt. Nu måste vi försöka få bort alla brädor hela, så vi kan lägga tillbaka dom sen igen. OM det inte visar sig att det under finns ett äldre golv, som det i köket, med breda fina tiljor, som man kan återanvända istället. Timmerkillarna trodde det eventuellt kunde vara så. Ska bli mycket spännande att se. Fortsättning följer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s