Golvbryt

Kofot

Jag tog med mig bästa tänkbara utrustning till torpet för att bryta loss innergolvet; min ena syster. Och hennes kofot (mycket större och bättre än min, på bilden ovan). Själv hade jag inte hunnit få på mig arbetskläderna innan jag hörde henne bryta loss golvlisterna i sneda rummet! Och sen gick hela golvet bort i ett nafs. Nästan.

Första brädan var svårast. Svårt att komma åt och få grepp om. Och de följande fyra … vår intention från början var att få loss alla hela och fina … men efter lite överläggning kom cirkelsågen fram … Men bara på fyra brädor … kanske fem …

Golvstart
… sedan kom vi åt så bra med våra små och stora kofötter att vi kunde ta loss bräda för bräda. De flesta hela och fina. Vissa gick tyvärr sönder i sponten. (Well, well, kan lika gärna köpa åtta nygamla brädor, som fyra.) Och på bara någon timme såg det ut så här:

UbrutetGolv
Golvet visade sig vara isolerat med ett ca 10 cm tjockt lager jord blandat med aska(!). Tydligen vanligt i äldre hus har jag fått veta. God isoleringsförmåga och askan gör visst att möss inte kan gräva gångar utan att de rasar igen. Perfekt!

Och titta här:
UnderGolvet
Under askjorden och ett tunt lager med sågspån låg de gamla, breda golvtiljorna! Precis som timmerkillarna gissade. Men om de är hela och i hyfsat skick återstår att se. Och skulle vi orka att lyfta upp och liksom vända på steken och lägga dem överst istället för underst? Vi får fundera på saken.

Fortsättning följer …

Annonser

2 reaktioner på ”Golvbryt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s