Köksdörrsväggen

Koksvaggstart

Ny torpsäsong! Och fixet med köksdörrsväggen har fortsatt. Bilden nedan visar hur väggen såg ut innan timmerkillarna tog sig an den.

VäggFöre

Där sitter två dörrar. En som är igensatt inifrån och en dörr som är gisten, sned, taffligt isolerad och med ett glas som är igensatt till häften. Den igensatta dörren har nu tagits bort helt och väggen har timrats upp hela vägen. Och istället har vi tagit upp ett hål för ett nytt fönster.

_MG_0963

De ”nya” fönsterbågarna köpte vi från Qvarnarps Byggnadsvård i Eksjö och sedan tillverkade Stangenbergs Byggnadsvård en ny fönsterkarm. Vi valde bågar med bara två rutor i varje båge, då det andra fönstret i samma rum har den storleken. På jakt efter en ”ny” passande dörr, hittade min syster av en tillfällighet denna på Blocket.

blocketdörr

Den såldes av en kille i Delsbo som trodde att den var från ca 1850 och att den suttit i en gammal affär i trakten. Jag föll bl a för de vackra fasade speglarna och att den hade två fönsterglas (då vi inte har något annat ljusinsläpp i hallen). Efter en snabb överläggning med timmerman Stangenberg slog jag till. Men då jag inte hade möjlighet att åka dit och titta, så köpte jag den utan att ha sett den i verkligheten. För 700 riksdaler! Och min enormt snälla svåger som jobbade i närheten vid tillfället (typ 10 mil därifrån) åkte dit och hämtade den åt mig och tog med den hem till sig i Söderhamn. Där slog snälla han och min syster omsorgsfullt in den, och satte den sen på en buss ner till Stangenbergs Byggnadsvård i Sävjö. Framme i Sävsjö rätade mr Timmerman ut den, byggde en ny karm och satte spröjs i de två glasrutorna. (Då jag tyckte glasrutorna kändes väl stora för den typen av dörr. Det syntes inga spår av att det suttit spröjs i tidigare men det kändes ändå som rätt grej att göra.)

IMG_2528

Och vi är enormt nöjda med resultatet! Både vi torpare och skickliga Stangenberg. Nu längtar jag bara efter att måla dörren. Men de nya timmerstockarna ska torka till och får därför vänta med att målas till slutet av sommaren. Längtar även efter att ha tid att ta bort resten av den skruttiga panelen på ytterväggen.

Annonser

2 reaktioner på ”Köksdörrsväggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s