Släkten är bäst

Först fick jag väldigt lämpligt besök av min bror och svåger när jag fastnade på att få loss några skruvar, i spånskivorna på golvet i lilla hallen vid köksingången. Det tröstade mig lite att det tog en liten stund för dem också att få bort dem. Men sen åkte strax det trista klickgolvet och spånskivorna ut tillsammans med en vinglig spånskivegarderob.

mms_img-16525218391 (kopia)
Och även om min bror ifrågasatte mitt mentala tillstånd som vill ha fram de glesa gamla golvbrädorna, så är jag enormt lycklig både över dem och hjälpen jag fick. De gamla brädorna är så fina. Gliporna som det silar in dagsljus mellan kanske inte är riktigt lika ljuvliga. Men dem har jag tillfälligt tätat med lindrev. Isolering under golvet får vänta lite.

Sedan kom min kofotssyster på besök nyligen. Och medan jag målad tak i det blivande sovrummet fick hon gå loss på gipsskivorna på väggarna och i tak i lilla kökshallen.

_MG_0122

Och rifs rafs, så var de också ett minne blott. Så ljuvligt när det händer saker i renoveringen samtidigt som man själv pysslar med något annat i andra änden av huset. Och en riktigt rolig överraskning visade sig vara dold bakom en av väggskivorna!

_MG_0125

En lönnlucka!!! Som gömmer en gammal bakugn i murstocken. I rasat och ramligt skick. Men ändå! Är antagligen från 1796 när murstock byggdes. Tänk om och när man skulle ha råd att bygga upp den. Tills vidare får den vila bakom luckan. Men en riktig skattgömma kändes det som att vi hittade.

_MG_0127

Även skivorna i taket dolde trevligheter. Där under satt några riktigt fina gamla brädor. Nästan 40 cm breda. Jag har redan grundmålat dem med linoljefärg och även börjat sätta lister vid golv och tak. Sedan ska även väggarna målas med linoljefärg. Efter rejäl tätning av springor på alla ledder och bredder.

_MG_0170

Annonser

En reaktion på ”Släkten är bäst

  1. Å vilken skatt till hus du har köpt! Du kommer nog att hitta fler spännande föremål innan du är klar. Undrar varför det är en lucka framför ugnen om den ändå var obrukbar. Kan du inte få dit en murare som kan laga. Tänk att kunna baka i en över 200 år gammal ugn.
    Och vilka brädor som kommer fram. Vilken tur att allt original finns bevarat, och att du orkar ta fram det. Du hedrar verkligen dem som en gång byggde huset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s