Nya sovrummet klart

Så här såg öppna spis-rummet, det blivande sovrummet, ut i våras.

IMG_2312

Alla lösa delar var lätta att få bort. Det som tog tid var att få bort alla spikar och gamla tyg- och tapetrester som satt fast i tak- och golvkanter. Och få bort den gamla springtätningen som mest påminde om hård torkad hästbajs. (Men som nog var gjord på en blandning av sågspån och något slags lim.)

VaggFnas2

Men med mycket tålamod, skrapa, tång, och såpavatten, blev väggarna till slut riktigt rena och fina. Plastmattan och den illaluktande linoliummattan var tacksamt nog inte fastpikade, utan gick lätt att riva loss, rulla och hoppa ihop och kasta ut. Och att få såpaskura det riktiga trägolvet under var en härlig känsla.

Sedan var det bara att flytta in i vårt nya sovrum. Nästan. Behövde bara kapa benen på sängen (med sänghimmelsstolpar) en decimeter först. Då takhöjden i den här halvan av huset är lägre än i den andra, där sängen stod förut.

Sovrum3

På den här bilden ser man i taket ovanför fönstret rätt tydligt var jag målat över fuktfläckarna med linoljefärg. Som tur är syns det inte alls lika tydligt i verkligheten.

Sovrum1

Fnasfritt

Fnasfria väggar.

På några ställen lät jag lite av tapetresterna vara kvar, då jag tycker det både är vackert och som ett fint tidsdokument och minne från förr.

Tapetrest2

LinneTapetrest

Tapetrest3

Linne3

LinneFönster

Golvlisterna har jag målat med linoljefärg i en kulör jag blandat till så lik som möjligt som den grå som de var målade i förr.

Den gamla Ydrespisen i ena hörnet (vanlig i de södra delarna av Östergötland), som vi inte får elda i förrän skorstenen är lagad, målade jag också med matt vit linoljefärg. Och de eldmärkta stockarna intill spisen bestämde jag mig för att måla mörkt grå, vilket jag tänkte skulle bli en fin kontrast till den murade spisen. Men jag är inte riktigt nöjd med kulören, som känns lite för blå och dessutom lite blank. Så de kommer jag nog måla över så småningom.

SpisFore

Spis

Bukett

Nu är det bara lite eldragning av en elektriker, ett fönsterfoder och lite tätande av springor som saknas. Men sover gott, det gör vi redan här inne.

Annonser

6 reaktioner på ”Nya sovrummet klart

  1. Å, vad jag tycker du är duktig och kreativ! Det är ju ett underbart hus du har fått tag i, och du förstår att förvalta det på bästa sätt. Du har helt enkelt hittat husets själ, och återskapat den. Fattar bara inte hur du hinner så mycket.
    Jag blir jätteinspirerad och vill ha likadant. Men jag har inget torp så jag får nöja mig med att sno idén med hissgardinen. Kram, Elisabet.

  2. Så otroligt fint sovrummet vart och vilken vacker öppenspis, den blir nog mysig att ligga och lyssna till en kall höstkväll (när ni får börja elda i den) 🙂 Duktig du är!! Jag forsätter att följa ditt arbete och drömmer vidare om mitt framtida torp 🙂 Ha det gott!

  3. Vad fantastiskt fint du fått huset, jag var själv och tittade på det när det var till salu, men det kändes som lite för mycket jobb : )
    Har nu skaffat ett något mindre soldat-torp några mil därifrån, men renoveringsjobb kommer inte att fattas mej.
    Du är inte bara duktig husrenoverare, utan en hejare på att ta fina bilder också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s