Prinsar i taket

Taket i det vi kallar öppna spis-rummet har varit ett litet bryderi vad vi skulle göra med ända sedan vi tog bort masonitskivorna som satt där innan. För någon gång i tiden har stugan varit väldigt nära att brinna ner. Både stockarna intill spisen och delar av innertaket i rummet är tydligt märkta av eld. Delar av takbrädorna är svarta och nästan förkolnade. Detta lär ha hänt någon gång vid förra sekelskiftet, eller tidigare, för över de svarta brädorna sitter tidningar tapetserade som är daterade de första åren av 1900-talet.

TakFore2

SotigtTak1

Min fundering har varit hur jag skulle lappa de delar där tidningspappret lossnat. För att måla direkt på eller spackla kolbrädorna kändes inte som någon bra idé. Lösningen blev helt enkelt att att tapetsera med nya tidningar. Så nu sitter nya tidsdokument i taket i form av tidningssidor med årets prinsbröllop och sommarens tv-tablåer. Ett sekel äldre än de gamla på brädorna bredvid.

Tyvärr skrynklade sig mina tidningssidor på ett ganska ocharmigt vis när de torkade, trots att jag var noga med att de satt alldeles slätt när jag strök fast dem. Men med några lager färg ovanpå jämnades de tydligaste ojämnheterna ut sig.

MalatTak

Tycker resultat trots skrynklorna blev riktigt lyckat. Gränsen mellan gammal och ny tidningstapetsering syns knappt.

Sen var det det här med färgen. Efter allt kämpande med limfärgen i kökstaket tidigare var jag inte så sugen på mer limfärgsmåleri. Men då det verkade vara just limfärg taket varit målat med tidigare här inne, och jag inte ville riva ner de gamla tidningssidorna som satt både slätt och fint över större delen av taket, kändes det som det enda rätta att måla vidare med limfärg. Nu hade jag ju dessutom lite erfarenhet.

Takfore4

Grundade först hela taket med vit linoljefärg medan kritan och limmet låg i blöt. När det sedan var dags att blanda ner det vattenbadssmälta limmet i den uppblötta kritan, tänkte jag denna gång vara klok och använda färgblandaren som man sätter på borrmaskinen.

Hade ju varit utmärkt, om inte borrbitset som satt i borren inte gick att få loss (vad är det för värdelös konstruktion som gör att borren låser sig, så man inte kan få loss bitsen med ett enkelt handgrepp?!). Lösningen fick bli att använda elvispen med degkrokarna på. Det fungerade utmärkt. Men tyvärr var kritblandningen nog för kall, så limmet stelnade och blev till små klumpar i färgen. SÅ irriterande! Vad göra? Jag läste nyligen (men försent) en krönika i Gård & Torp om en tjej som varit med om precis samma grej. Hon var smart och hällde i hett vatten, rörde om och klumparna löste upp sig. Det var ju himla smart. Så tänkte inte jag (jag hade nog varit rädd att färgen skulle bli för blaskig då). Istället hittade jag ett stycke gammalt finmaskigt nät i boden, som jag silade den klumpiga färgblandningen igenom (med risk för att det skulle bli för liten mängd lim i färgen, men det verkade inte som tur var att allt lim blivit till klumpar). Och det blev riktigt bra! Fick på så sätt en helt klumpfri och totalt jämn limfärg att måla med.

Gick riktigt bra att stryka på limfärgen denna gång (jämfört med kökstaksmålningen). Vis av erfarenheten täckte vi alla väggarna med skyddsplast först, för den blaskiga färgen droppar och stänker rejält. Men täcker mycket bra. Det blir så tacksamt kritvitt och fint med bara en strykning.

Dock blev det, precis som i köket, fuktringar när limfärgen torkade, på vissa ställen. Trots att jag grundat och målat över de gamla fuktfläckarna med linoljefärg. Man skulle ju kunna tro att det borde fungera som ett spärrlager, för genom linoljefärgen syntes inga fuktringar.

Detta upplevde tjejen i krönikan också, som jag nämnde ovan, när hon limfärgsmålade en vägg. Men för henne var det limmet från lumppappsarken som kröp igenom ”lika distinkt som kontinenterna på en karta”, men att de försvann efter ett antal strykningar (precis som jag var tvungen att göra i kökstaket också). Jag hade dock blandat till lite lite limfärg för att kunna stryka taket flera gånger, så nu har jag duttat över ringarna med matt linoljefärg istället. Fuktringarna är nu borta och det syns nästan ingen skillnad alls på linoljefärgen och limfärgen. Känner mig riktigt nöjd med resultatet.

TakEfter3

Annonser

3 reaktioner på ”Prinsar i taket

 1. vackra bilder på spåren efter elden… som ledtrådar om husets historia som ”sitter i väggarna”, kanske inramade på väggen när allt är klart? duktig du är! (imponerad). /Monika

 2. Hej!
  Vilken fin och trevlig blogg!
  Vackra bilder och mycket intressant att läsa om ert torpfixande. Var tvungen att läsa allt!!
  Jag har också ett timrat sommartorp/liten gård och längtar som en galning efter att torp-och odlingssäsongen ska dra igång. Här i Jämtland är det dock några veckor kvar.
  (Hittade hit genom Allt om Trädgård)
  Mvh/ Hanna

  • Hej Hanna! Vad roligt att du gillar bloggen. Och ja, vad härligt att torp- och odlingssäsongen är nära nu!
   Jag ska se om jag lyckas uppdatera bloggen lite flitigare i år. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s